Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alkonyat

 Az első rész bemutatása

 

Alkonyat 
(Twilight)  

színes feliratos amerikai romantikus thriller, 120 perc, 2008
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott 

rendező: Catherine Hardwicke
író: Stephenie Meyer
forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg
zeneszerző: Carter Burwell
operatőr: Elliot Davis
producer: Wyck Godfrey, Greg Mooradian
vágó: Nancy Richardson

szereplő(k): 
Kristen Stewart (Bella Swan)
Robert Pattinson (Edward Cullen)
Taylor Lautner (Jacob Black)
Billy Burke (Charlie Swan)
Peter Facinelli (Dr. Carlisle Cullen)
Elizabeth Reaser (Esme Cullen)
Nikki Reed (Rosalie Hale)
Cam Gigandet (James)

A film értékelése: 9,1/10 (826 szavazat)

Tartalom: A történet főszereplője egy különc lány, Bella, aki másik városba költözése után megismerkedik a titokzatos és jóképű Edwarddal. Szenvedélyes és szokatlan kapcsolat bontakozik ki közöttük, ám a fiúról hamarosan kiderül, hogy vámpír, aki azonban csak állati vért fogyaszt. Ahogy a páros egyre közelebb kerül egymáshoz, Edward egyre nehezebben tudja féken tartani a lány illatának hatására feltörő ösztöneit. Ráadásul régi ellenségei is felbukkannak a városban.

 

Bakik filmben 

 

- Mikor Bella és Edward elhagyják a mezőt a játék után az autó magától megfordul a menetirány felé, mivel Edward csak beindítja a Jeepet, és meg sem fordul.
- Mikor Victoria félrevezeti a rendőrséget, és mezítláb fut, a lábnyoma egyenes, mikor Charlie-ék megtalálják a lábnyom másképpen áll.
- Mikor Bellát mutatják a kórházban a csövek nagyon közel vannak a szeméhez, ezek után pedig mikor már nem álmodik a csövek az arcán vannak, nem pedig a szeménél, pedig senki nem igazította meg őket. 
- Mikor Bella a szobájában ül, és visszagondol Edwardra amint feketévé vált a szeme a biológia órán, tisztán láthatjuk a kontaktlencsét.
- Bella és Charlie vacsoráznak, látunk előttük két üveget, és egy pillanatra a Belláé eltűnik, amikor Waylon elmegy az asztaluktól.
- Bella első napja a suliban, amikor megérkezik a parkolóba és kiszáll az autójából. Hallunk egy nagy csattanást, és a fényképezőgép visszaverődik a háromszögletű üvegben.
- Mikor Edward visszatér, a biológia órán láthatunk az asztalon egy könyvet, ez a könyv amikor Bella odaér az asztalhoz elfordul.
- Bellának a kórházi jelenetben, a film végén zöld a szeme, és nem barna, mint a film nagy részében.
- A film elején, amikor Bella megérkezik Charlie-hoz, és felmennek a szobájába, Bella farmerján észrevehető a mikrofon.
- Mikor Edward felfedi Bellának mi is ő, az inge ki van gombolva, látszik a teljes felsőteste, ezek után a következő jelenetben be van gombolva az ing.
- Mikor Edward és Bella a fán beszélgetnek Edward háta mögött felfedezhető egy biztonsági felszerelés.
- Mikor Bella apja elmondja, hogy Belláé az autó láthatod a mikrofont az autónál.
- Mikor Jacobék megérkeznek a partra Sam-nél láthatunk szőlőt, amiből eszik. Utána hirtelen eltűnik a szőlő.
- Jacobnál pedig hirtelen lesz gumicukor, egy falat erejéig, és ilyen hirtelen el is tűnik.
- Mikor Edward aztmondja Bellának a legjobb hogyha durván viselkedik vele, először Bella a tanulók között van, aztán hirtelen Edward mellé kerül. 
- Mikor Edward és Bella az erdőben vannak, és Edward elmondja mi is ő valójában a kép tetején láthatjuk a mikrofont. 
- Mikor Alice és Jasper elviszi Bellát a Scottsdale hotelbe, a hotelnél látunk egy hatalmas kaktuszt, amikor következőleg látjuk az épületet a növény már nincs ott. 
- Mikor Jacob és Bella ülnek a furgonban, Jacobot elég közelről mutatják, és látható a parókája

 

Helyszíneka filmben.

 

Forks 

Forks és környéke valóságos hely. Az írónő a Google-ön keresgélve talált rá. A könyv megírása előtt sosem járt ott. 2004 nyarán húgával Emilyvel elrepültek Port Angelesbe, majd kocsit béreltek és meg sem álltak Forksig. Miután megérkeztek az írónő megnyugodott, hogy a város pontosan olyan, mint amilyennek elképzelte. A történet tökéletesen illik a helyre. Egyetlen aprócska különbség volt, a alatt a két nap alatt, amit ott töltöttek végig napsütéses idő volt. Igen jó jelnek számított, hogy egy Belláéhoz hasonló furgont is láttak, ami pontosan olyan ház előtt parkolt, amely akár Charlié is lehetett volna. Ellátogattak La Pushba is, mely semmiben sem különbözött az elképzelt helyszíntől. Az írónő végig úgy érezte, mintha bármelyik pillanatban Jacob Blackbe botolhatnának.Charlie háza 

Kicsi, két-hálószobás ház, melyet még Reneevel kötött házasságakor vett meg. A földszinten kicsi, családia nappali van, kandallóval. Valamint a konyha az étkező asztallal, amelyhez három teljesen különböző szék tartozik. A konyhaszekrények virító sárgák, melyeket még Bella édesanyja festettbe, hogy napsütést varázsoljon aházba. Egy fürdőszobája van, az emeleten. Bella szobája a ház nyugati oldalán van, és az utcára néz. Fapadlója van, világos kék falai, ferde mennyezete (tetőtér). A függönyöket már megsárgította az idő, a hintaszékben még anyja ringatta. Újdonságok a szobába: egy felnőtteknek való ágy, íróasztal és számítógép (modemes internettel). A kocsifelhajtó kövezett. Hátul van egy kis kert, mely mögött már az erdő található.

A Cullen ház 

A könyvben nem minden van leírva, de Stephenie készített egy alaprajzot a házról, amit megmutatott az egyik rajongói oldal szerkesztőjének. Ő ezt nem tehette fel az oldalra, de leírást azért készíthetett. Íme: A ház Forkson kívül van, az erdő közepén. A pár mérföldes bevezető út jelöletlen és kezeletlen (sem aszfalt, sem kő, se semmi). A ház előtt egy tisztáson hat ősi cédrusfa áll, melyek szerteágazó lombjaikkal egy egész holdalt terítenek be. A ház három szintes, a földszintet egy széles tornác öleli körbe, homlokzata fehérre festett. Méltóságteljes benyomást nyújt, körülbelül száz éves és hallani a közeli folyó hangját. A bejárati ajtó egy hatalmas térre nyílik, mely valaha több szobából állhatott. A válaszfalakat eltávolították, így alakítva ki a hatalmas teret. A déli homlokzatot teljesen üveg borítja, ahonnan a folyóra is rálátni. Ennek köszönhetően a ház igen világos, melyet kiemel továbbá a falak színe is. A belmagasság igen nagy, a padlót fehér hajópadlóval burkolták, a falak is ugyanebben a színben pompáznak. Az egyik falon alig észrevehető biztonsági tábla van, amelyet beüzemelve áthatolhatatlanná tehetik az üveg falakat. A bejárai ajtótól balra emelt padlószinten egy hatalmas zongora áll. Az emelvény mögötti ajtó a konyhába vezet, amelyből az étkező nyílik. Az étkező maga nincs lezárva a ház többi részétől, csupán egy szépen ívelő válaszfal szeparálja el a nappalitól. Ezen a falon egy hatalmas plazma tévé van, amely mellett több számítógép is található. A tévé előtt sok elemből álló ülőgarnitúra van. A földszinten, a lépcső alatt található még egy dolgozó és egy fürdőszoba is. A szoba nyugati részében egy széles, masszív lépcsőkar áll, melynek korlátja finom fogású.

Az emeleten, a lépcső tetejétől kiindulva egy hosszú folyosó helyezkedik el. Mézszínű fával burkolták mind a padlót, mind a falakat. Ezen a szinten van Rosalie, Emmett és Alice szobája valamint Carlisle dolgozószobája egy kisebb könyvtárszobával, amelyek egyébként az étkező felett vannak, a ház nyugati oldalán. A dolgozószobából nyílik Esme kisebb munka szobája. Carlisle dolgozójában egy mahagóni íróasztal és egy bőrszék van. A falakat festmények borítják, közölük több Carlisle életének néhány momentumát mutatja be. Rosalie és Emmett szobája (a nappali felett) egy hatalmas L alakú helyiség, melynek egyik végében egy fürdőszoba áll, a másikban pedig egy hasonlóan nagy gardrób. Ők is részesülnek az üvegfalból. Alice szobája közös Jasperrel, de (Ezt Stephenie Meyer magyarázta el) mióta Alice teljesen kisajátította azt a maga számára, Jasper pedig sok időt tölt a saját dolgozószobájában (amely egyébként egybenyílik sajátjukkal), mindenki úgy tekint erre a helyiségre, mint Alice szobája. Jasper dolgozója szomszédos Rosalie és Emmett gardróbjával. Az ő szobájuk a bejárati ajtó és a zongora felett van. A fürdőszobájuk és a gardróbjuk a konyha feletti részre esik. A fürdőszoba egyébként akkora mint másnál a hálószoba.

A legfelső emeleten szintén egy faborítású folyosó fut végig. A tér nagy részét azonban egy ?könyvtár? féleség foglalja el. Stephenie Meyer így írta le: Itt űzik azokat a dolgokat, amelyek gyakorlatilag illegálisak: okirat hamisítás, számítógép hekkelés és más kétes dolgok. Edward szobája leghátul van, az utolsó ajtó nyílik oda. Délre néz, közvetlen Rosalie és Emmett szobája fölött van, de az ő szobája négyszögletű. Neki is faltól falig ablaka van, amelyen keresztül gyönyörű a kilátás. Az ő gardróbja és fürdője a szoba távolabbi felében van, közel az ajtóhoz. A szoba nyugati falát teljesen beborítják a CD-k százait tartó polcok, és ott a sarokban található még egy igen komolynak tűnő zenei stúdió berendezés. A ház többi rézével ellentétben Edward szobájában nem a fehér szín az uralkodó. Nincs ágya, csak egy hatalmas fekete bőr kanapé, egy vastag aranyszínű szőnyeg, a falakat pedig csupán egy árnyalattal sötétebb, nehéz anyagok borítják. Közelebb a lépcsőhöz található Esme és Carlisle hálószobája. Alattuk Rosalie és Emmett gardróbja, illetve Jasper dolgozója van. Nekik is saját gardróbjuk és fürdőszobájuk van, amelyek az ajtótál távolabbi oldalon helyezkednek el. Van pincéjük is, ahol tiltott dolgokat raktároznak. Csupa olyan dolgot, amelyekhez szinte lehetetlen hozzájutni, ha nem vagy vámpír.

La Push 

La Push egy kicsi, beépítetlen közösség Clalla Countyban, Washingtonban, az Egyesült Államokban. Ez az otthona a Quilete indián törzsnek és egyedül itt találhtó meg a Quilete folyó. Ez a hely alkalmas szörfözésre és bálnavadászatra. A James Strand egy Óceán Parki Üdülőhely, ami egy általános látványosság La Pushban. A La Push név franciául annyit jelent, hogy nyílás, torkolat (la bouche). Sok turista és Twilight-fan ellátogat ide, mert ez egy fontos része Stephenie Meyer regényének, hiszen Jacob Black karaktere is itt él a könyvek szerint.A Quilete törzs 

Valóban létező indián törzs, akik ténylegesen a La Push nevű rezervátumban élnek. Eredetileg nagyon spirituális nép voltak. A fiúk a pubertáskor elérésekor ? ha úgy akarták ? különböző kalandozásokra indulhattak, hogy megtalálják önnön természetfeletti erejüket. Voltak sámánjaik, gyógyítóik és rengeteg legendájuk szörnyekről és más mitikus teremtményekről, amelyekben egytől egyig hittek. Egy kóborló alakváltó egyszer egy farkasba botlott, akit emberré változtatott. Ő volt az első Quileute. Hittek abban, hogy mindenkinek van saját őrzője, akihez imádkoztak is. Köztük volt a nap és Tsikáti vagyis a világegyetem. Hitük nagy része a feledés homályába veszett, miután megjelentek az első telepesek. 1882-ben A.W. Smith tűnt fel a településükön. Iskolát alapított és tanítani kezdte az indián gyermekeket. A törzsi neveket lecserélte Bibliaiakra. 1889-ben, békességüknek köszönhetően La Pusht rezervátummá nyilvánították, amely védettséget adott nekik a területfoglalások ellen. Ugyanebben az évben egy elégedetlenkedő telepes, aki saját magának kívánta a terület egy részét, bosszúból felégette a telep nagy részét. Így semmisült meg rengeteg felbecsülhetetlen értékű törzsi emlék, amelyek még az európaiak megjelenése előttről származott. A La Pushról jól látható James Sziget mindig is fontos szerepet játszott a törzs életében: ide temették el törzsfőnökeiket.